Cím: Debrecen, Bem tér 9. Tel.: +36 52 420-788, E-mail: bemdent.praxis@gmail.com
Skype: BemDent, Rendelési idő: H,SZ,P: 8-14 óráig, K,CS: 13-19 óráig.


Gyakori kérdések

Amalgám kérdés

Az amalgám egy jól bevált, széles körben elterjedt tömőanyag, amely hosszú évtizedeken keresztül a rendelkezésre álló tömőanyagok közül megbízhatóságával és egyszerű alkalmazhatóságával emelkedett ki. Manapság a fogászati anyagokat gyártó cégek kiváló tömőanyagok egész sorát kínálják. Ezek nagy előnye, hogy fogszínűek, a zománchoz és a dentinhez jól tapadnak, a rágóerőnek ellenállnak és tartósságuk is egyre hosszabb. Napjainkban az amalgám elveszítette jelentőségét, helyettesítésére magas minőségű anyagok közül válogathatunk. Rendelőnkben amalgámot csak a beteg kifejezett kérésére alkalmazunk.

Cseréltessük-e ki amalgámtöméseinket?

Szinte mindenkinek van amalgámtömése, egyre többet hallunk az amalgámból felszabaduló higany toxikus hatásáról, jogos tehát a kérdés. Egy jól záró, jó állapotú, nem látható helyen lévő amalgámtömés cseréje orvosilag nem indokolt. Egy jól elkészített tömésből szinte mérhetetlenül csekély mennyiségű higany szabadul fel, amely ezután a tápcsatornába jut. Innen ennek a kis mennyiségnek is csupán 1 %-a szívódik fel. A tengeri halak (halkonzervek) ennél sokszorosan több higanyt tartalmaznak. Ezen felül egy tömés cseréje mindig együtt jár bizonyos mértékű foganyagvesztéssel is. Lényegesen több higany (higanygőz) szabadul fel azonban az új amalgámtömések készítésekor. Ezt belélegezve a tüdőből a higany 70-80%-a felszívódik. Ez sem a beteg, sem a fogorvosi rendelő dolgozói számára nem kívánatos. Az elöregedett, rosszul záró, melléromlott amalgámtömések cseréje azonban indokolt.

Rendelőnkben lehetőség van a szájüregben, a nyálban oldott fémionok mennyiségének mérésére, valamint a beteg kérésére, amennyiben amalgámtömése zavarja, cseréjét elvégezzük.

Betét (inlay, onlay)

Egy szuvas fogat nemcsak a hagyományos értelemben vett töméssel "gyógyíthatunk meg", állíthatunk helyre, hanem betétet is készíthetünk bele. Az eljárás lényege, hogy a kifúrt fogról és üregről készült lenyomat, illetve az erről készült minta alapján fogtechnikai laboratórium készíti el a szilárd tömést, a betétet.
Ezt a fogorvos a második kezelés során ragasztja be a helyreállítandó fogba. Inlay ill. onlay készítése indolkolt abban az esetben, amikor a fog koronája nagymértékben károsodott a fogszuvasodás következtében és hagyományos töméssel nem állítható helyre a fog eredeti kontúrja.
A betét készülhet porcelánból, aranyból, ezek kombinációjából valamint kompozitból.

A porcelán inlayvel tökéletes esztétikai eredményt lehet elérni. Az arany inlay mellett kiemelkedő záróképessége, egyedülálló tartóssága szól. Az arany-kerámia inlay ötvözi az előzpek előnyös tulajdonságait. A kompozit betétet jó esztétikai tulajdonsága mellett alacsony ára miatt választják sokan.
Rendelőnkben minden típusú betét készítését vállaljuk.

Cirkónium

A cirkónium, vagy cirkónium-oxid, mint anyag, valamint a belőle készülő koronák és hidak előnyei:

A fogpótlás vázaként nem tartalmaz fémet, így esztétikailag kifogástalan eredményt nyújt. Maga a cirkónium-váz színe is az eredeti fogszínhez alakítható. Tehát maga a váz is festhető, nem csak a leplező kerámia. Ezt a folyamatot szinterezésnek nevezik. Már létezik a kerámia nélküli CIRKON korona, amely hamarosan fantasztikus lehetőségeket fog nyújtani pácienseink számára. (Prettau)

A cirkónium-oxid biokompatibilis anyag, emiatt implantátumokat és azokhoz való műcsonkokat egyaránt előállíthatnak belőle. Fentiek miatt nem válthat ki allergiás reakciót a szervezetben. Az előállításakor alkalmazott CAD/CAM technológiának köszönhetően igen pontosan illeszkedik a megfelelően előkészített fogcsonkra, vagy implantátumra. Ez a technológia pedig egy számítógépvezérelt frézelőgép, amely 5 darab speciális gyémánt fúrófejjel, emberi kéz érintése nélkül faragja ki a híd vázát. A fog és a korona közötti "rés" ennek köszönhetően 5 mikronnyi, ami nagyjából tizede a hagyományos koronák esetében előforduló résnek, és ezt természetesen a ragasztócement tökéletesen kitölti. A korona a fényt a saját fogaknak megfelelő módon átengedi, azaz teljesen hasonló módon viselkedik azokhoz. Vállas csonkelőkészítés esetén a két anyag találkozása észrevehetetlen. Nincs többé "fémszegély" és vörös, gyulladt íny, valamint szürke, fémhatású alapszínű korona!

Mindezek mellett magas a hajlítással szembeni ellenállása és nagyon kemény anyag, ezért hosszabb foghiányok áthidalására is alkalmas.

Összefoglalásként kijelenthetjük, hogy használatával hosszú távon is megbízható, erős fogpótlások (hidak és koronák) készíthetőek. Előnyös tulajdonságait tekintve vélhetően hamarosan kiszorítja a fémeket, mint kerámiahordozó vázakat a rögzített pótlások területéről.

Rendelőnkben két féle cirkon pótlás közül választhat. Az egyik a "hagyományos" Zirkográffal elkészített, első generációs típus, a másik pedig a legmodernebb háromdimenziós szkennerrel bedigitalizált mintára CAD/CAM frézgéppel készült cirkonvázra égetett kerámiapótlás. Természetesen a minősége mindkettőnek kiváló, csupán a megmunkálás módja és a laborköltségek miatt van közöttük árbeli eltérés. Reményeink és a velünk dolgozó fogtechnikai labortól származó információk alapján bízunk benne, hogy hamarosan elkezdhetjük a leplezés nélküli, teljes cirkon koronák készítését is, amelyekhez nagy reményeket fűzünk. www.zirkonzahn.com

Gyógyír az érzékeny fogaknak:

Speciális ganodermás fogkrém az érzékeny fogakra, mely nem tartalmaz szacharint és színezőanyagokat. Ganozhi fogkrém részletek